Provincialeweg 12 • 1551 SB • Zaandam
(075) 622 1640 • info@wandeljefit.nl

Wat is Nordic Walking

Nordic Walking is een intensieve manier van wandelen met Nordic Walkingpoles. De poles lijken op skistokken. Goede wandelpoles zijn gemaakt van carbonfiber en hebben hierdoor een sterk schokabsorberende functie.

Tijdens Nordic Walking zet men zichzelf niet alleen met de voeten af, maar wordt ook de armzwaai intensief gebruikt om zichzelf via de Nordic Walkingpole af te zetten. Hierdoor worden veel meer spieren in het lichaam gebruikt zodat er door het lichaam ook veel meer zuurstof wordt verbruikt.

De hartslag zal dan veel meer omhoog gaan dan bij gewoon wandelen, waardoor Nordic Walking een ideale manier is om de conditie op te bouwen. En dit terwijl men Nordic Walking niet als een zwaardere inspanning dan wandelen ervaart!Het vereist de nodige oefening om de techniek goed onder de knie te krijgen.

Tijdens een cursus Nordic Walking bij WANDELjeFIT leert u optimaal rendement halen uit het gebruik van de Nordic Wandelpoles.

Nordic Walkingpoles

Nordic Walkingpoles zijn korter dan cross-country ski poles. Exel heeft diverse Nordic Walkingpoles op de markt gebracht die speciaal zijn ontworpen voor Nordic Walking. Bij het kiezen van de juiste pole is het zaak op de volgende aspecten te letten en laat u zich adviseren door uw instructeur/trainer of de sportspeciaalzaak. De Exel pole herkent u als volgt:

De handvatten zijn ergonomisch ontworpen waardoor zij een optimale grip garanderen. Zij zijn gemaakt van een materiaal dat de hand niet irriteert.

De straps (handriemen) zijn voldoende comfortabel en ruim zodat het niet noodzakelijk is het handvat te blijven vasthouden. Hierdoor ontstaan niet de negatieve aspecten zoals die gevonden werden in het wetenschappelijk onderzoek in Amerika, hierbij vond men dat het wandelen met poles een toename van de perifere bloeddruk gaf. Dit kwam doordat tijdens het uitvoeren van dit onderzoek, gebruik gemaakt werk van zgn. Exerstriders. De techniek hierbij is verschillen van Nordic Walking en de heel belangrijke ontspanning na de afzetfase ontbreekt. Bij Nordic Walking wordt de hand vlak voor de afzet ontspannen en volgt de pole door de handriem de arm in de juiste positie naar voren.

Een goede strap (handriem) knelt niet en verzekert u van een goede bloedcirculatie. Een goede strap is verstelbaar naar de maat van uw hand. De pole is licht en duurzaam en de pole-schacht dient uit één stuk carbonfiber te bestaan. De pole is stevig en flexibel en door de toepassing van carbon uiterst geschikt om de trillingen die tijdens het lopen ontstaan, te dempen waardoor overbelasting wordt voorkomen.

De poles zijn beschikbaar in maten tussen 1 meter en 1.40 meter. De optimale lengte voor een startend Nordic Walker is 0.68 x uw lichaamslengte. Laat u zich altijd hierin extra adviseren door uw instructeur of sportspeciaalzaak!

De harde metalen punt (spike-punt) aan het eind van de pole geeft grip en veiligheid. Speciale aandacht is er bij het ontwikkelen van deze spike-punt geweest voor de optimale hoek waaronder deze onder de pole bevestigd is. De huidige Nordic Walkingpole waarborgt op deze manier een optimaal overbrengen van de kracht van de arm in de grond.

Een asfaltdop is een accessoire die over de metalen punt wordt aangebracht en die schokdempend is voor de polsen/handen bij het lopen op harde ondergronden. De spike-punt, het handvat en de straps (handriemen) zijn verwisselbaar.

Wandelschoenen

Goede schoenen zijn belangrijk bij het wandelen. Meestal is een lage wandelschoen het meest comfortabel bij Nordic Walking vanwege de grotere bewegingsvrijheid van het enkelgewricht. Maar bovenal is het belangrijk dat u op een schoen loopt waarvan u vindt dat u er prettig op wandelt!